divendres, 28 de setembre del 2007

L’ALCALDESSA ABSTENCIÓ

L’alcaldessa Abstenció
Toni Ayala

Si Abstenció fos el nom de la cap de llista d’un partit, ara, seria l’alcaldessa de Barcelona. La temuda Abstenció és ja una opció política més, que avança més que mai i més que ningú. I no fa cap mal, perquè és el reflex del que pensa la societat.

El que sí que és més espinós és l’auge d’opcions polítiques radicals, sobretot, d’ultradreta. Eleccions rere eleccions, Abstenció ha sabut captar a aquells que no saben a qui votar i que dipositen el seu vot de confiança en aquesta candidata, que no fa campanya, però que últimament s’endú tots els titulars. La baixa participació a Barcelona és un toc d’atenció a la classe política benestant. Per això, ja hi ha qui diu que el conseller Joan Saura, responsable d’aquesta parcel·la, s’hauria de fer un harakiri polític amb el kubotan.

El tripartit ha patit un correctiu que deixa clar que l’herència de Joan Clos li ha passat factura fins i tot als socis del tripartit. ICV, tot i haver passat davant d’ERC a Barcelona, ja ho ha reconegut. Imma Mayol ha fet una de les millors campanyes i, segurament, li ha perjudicat haver defensat tant obertament la feina feta pel tripartit mentre els socialistes amagaven a Clos. I és que, tot i els intents del PSC d’allunyar l’exalcalde de la seva ciutat, al final, el triomf d’Abstenció l’ha retornat al primer pla. Quantes fotos de Clos han vist els lectors de 20 minutos publicades aquests dies? Només la de la portada d’ahir, en què s’abraçava a Jordi Hereu i el felicitava. I és que a Clos no se li ha vist el pèl. Per això, té més mèrit que Hereu hagi aguantat sol l’embranzida de CiU i Xavier Trias. Si Clos s’hagués presentat a la reelecció, ara, possiblement, seria Trias qui governés, amb el permís d’Abstenció. Però, als socialistes, els ha sortit bé la jugada i l’efecte Trias es pot esvair (quatre anys són molts), si el tripartit corregeix errors passats i afronta l’habitatge, la immigració i la inseguretat amb una visió renovada. És a dir, fent un canvi. Si no, la propera alcaldessa es dirà Abstenció.