dijous, 27 de setembre del 2007

DemocraShe: LA PARTICIPACIÓ DE LA DONA EN LES DECISIONS POLÍTIQUES

DemocraShe: la participació de la dona en les decisions polítiques
Carles Llorens i Ruiz

Hi ha diferents maneres d’abordar un conflicte, però a grans trets podem diferenciar dos postures: parlar per arribar a un acord o sentar-se per enfortir posicions enfrontades.

Avui he compartit, juntament amb un auditori d’una vintena de persones, en el marc de l’Àgora Política de Ciutadans Pel Canvi, espai de reflexió i debat polític, una estona agradable amb Bronagh Hinds, directora del programa del govern irlandès DemocraShe que promou la participació de les dones als àmbits de decisió política.

I dic agradable, pel tarannà tranquil, pausat i feliç d’una lliutadora feminista plena d’energia positiva. I no té per a menys, ja que haver col.laborat a aconseguir l’Acord de Pau a Irlanda del Nord és una gran fita.

Aquesta dona irlandesa ens explica que davant la manca de perspectives de solució del conflicte nord irlandès va néixer una coalició de dones, representatives de diversos corrents polítics, associatius i socials, que van pendre la determinació d’influir políticament com a dones en la resolució del procès de pau. I ho van aconseguir.

És amb aquest exemple de posicionament actiu d’aquestes dones on podem identificar les dos postures, comentades abans, a pendre davant d’un conflicte: la de les dones irlandeses amb la voluntat ferma d’arribar a un acord de pau i la dels partits polítics imperants o majoritaris, dominats per homes, estancats en el inmobilisme dels seus posicionaments.

La participació de la dona com a motor de resolució de conflictes. Cóm ho argumenta Hinds?

L’estructura actual de les organitzacions polítiques és sectària i masclista dominada per senyors polítics que es creuen posseïdors de la veritat absoluta i que pensen que els problemes nomès els poden resoldre ells ja que són de la seva propietat. Però la realitat demostra que no són capaços per ells mateixos d’arribar al consens o a acords.

I aquí és un entra en joc la manera particular de treballar de la dona. Sent el grup més nombros de persones excluides del món, per experiència sap que la INCLUSIÓ de totes les parts en conflicte en un procès de decisió és primordial per a la seva resolució. De la mateixa manera que el tarannà no violent, tant verbal com físic, al contrari que els homes, ajuda a mantenir el diàleg.

Les dones aporten un altre visió o altres maneres d’abordar els problemes sent més radicalment democràtiques alhora d’establir processos de decisió, al creure més en una societat igualitaria fonementada en la INCLUSIÓ. Reiterament obligat ja que per Hinds és l’eix vertrebrador de tot porcès participatiu. Bè, en concret parla de tres elements principals: igualtat, respecte dels Drets Humans i inclusió.

Lòpez Burniol, moderador del cicle Àgora política, assenyala que és tal la intel.ligència d’aquestes dones que un cop aconseguit l’objectiu polític d’arribar a un Acord de Pau és dissolen com a organització política i es constitueixen com a grup d’influència per a incentivar la presència femenina en els àmbits de decisió política: DemocraShe.

Els nostres polítics catalans n’han de pendre exemple i els de l’Estat espanyol encara més ja que la patata calenta del conflicte a Euskadi no permet excloure la influència femenina. A tall d’exemple, Hinds comenta que van ser determinants en dos moments del procès de pau: quan es va trencar la treva de l’IRA, que van apostar per mantenir el diàleg en totes les parts, i quan els Unionistes a dos mesos d’arribar a l’acord, van intentar deixar la taula de negociació i elles els van convencer de quedar-s’hi. No podem deixar escapar l’oportunitat. Endevant dones d'Ahotsak!!!