dimecres, 27 de febrer del 2008

CONTRA ELS PARTITS


Contra els partits



Juli Capella


Cada vegada que arriben les eleccions recorro sense entusiasme el producte del mercat. No trempo de cap manera. Al final acostumo a comprar el menys dolent. Crec que amb aquest mateix poc entusiasme vota molta gent. És una llàstima, hauria de ser un acte il.lusionant. Però sempre falta una opció.Un grup de gent motivada vol forrar les papereres de la ciutat amb l'eslògan Dipositi aquí el vot. Realment hi deu haver poca diferència amb el fet de ficar-lo en una urna...Si analitzem les propostes dels partits, solen ser tan coincidents que podrien intercanviar-se amb petits matisos. I ja sabem que el monocultiu és asfixiant, i l'alternança PP- PSOE, cancerosa. La biodiversitat és garantia d'equilibri: com més espècies, millor. Falten no un, sinó 10, 20, 1.000 partits diferents. Falta un partit on no hi hagi aparell, on no triomfin els intrigants, on no hi hagi draps bruts... Encara que potser això és impossible precisament en un partit polític. ¿I si el que ja no té sentit és precisament l'estructura de partit? Igual que ja no serveixen els sindicats tradicionals, ni l'aristocràcia, ni el monoteisme, ja no serveixen els partits polítics per transformar la societat. Tenim pendent trobar un altre procediment de participació, on notem la importància de la nostra opinió amb decisions lliures i flexibles, amb moviments específics d'adscripció individual. L'estafa aquesta de seduir-nos una vegada cada quatre anys, per després oblidar-nos i incomplir sistemàticament les promeses sense pudor, s'ha d'acabar. Adéu als rígids partits tradicionals. Benvinguts siguin els nous mecanismes de participació personal.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Estic molt d'acord amb el que dius, el que passa és que el meu esperit optimista no em deixa resignar-me a aquesta situació i m'obliga a anar a votar un cop i un altre.
La veritat és que crec que és un tema de difícil solució, però no impossible de solucionar.

Potser una llei electoral més semblant a la britànica, on divideixen el país en un escó per circumscripcions. Aquesta distribució crec que fa que el teu candidat ja li costi més caure sobre les ordres del partit si vol sortir en les properes eleccions. Encara que aquest model fa més injust la correlació entre número total de vots i representació en escons, crec que aconsegueix una política més pròxima i no tan necessitada de grans partits (com passa més a les municipals).

Ja que un canvi així, potser és massa extrem com per a que algun dia es faci realitat, un pas més petit i (segons ho veig) no tant impossible, podria ser afegir una segona volta en l'elecció dels governs. Així, potser, s'acabarien els vots útils i la pèrdua de força dels partits més minoritaris.