dilluns, 8 d’octubre del 2007

'HELLO, LENIN'

'Hello, Lenin'
Javier Belmonte

El mes de març d'aquest any, David Placer va publicar en EL PERIODICO el reportatge Lenin al jardí okupa. Explicava que a l'esplanada que hi ha al davant d'una finca okupada a sota del pont de Marina, costat Besòs, havia aparegut un bust del líder de la revolució soviètica, fet amb porexpan i de 2,3 metres d'altura. La peça s'havia convertit en una insòlita atracció per a turistes en pelegrinatge a la torre Agbar i per a nostàlgics del comunisme que hauria pogut ser i no va ser.

L'escultura, obra d'esquàters italians i d'alguna altra nacionalitat, era part fonamental d'un espectacle programat al Grec del 2007, que es titulava Lenin is mine? (¿Lenin és meu?) i que va ser subvencionat amb 50.000 euros per l'ajuntament de Barcelona i la Generalitat.
Que Lenin hagués aconseguit unir a títol pòstum els okupes i les institucions era una de les possibles lectures divertides de l'assumpte.

L'obra no es va arribar a estrenar al festival d'estiu de Barcelona, però Lenin continua allà, en una privilegiada talaia amb vistes als barracons a mig desmuntar que van albergar els alumnes del CEIP Glòries Catalanes, un apropiat nom per a una efímera construcció que es resisteix a desaparèixer del tot després del trasllat dels alumnes a un edifici de veritat.

Ara, la cara del pare de l'extinta URSS està coberta per una ajustada caputxa negra que no amaga els seus característics trets, i li han crescut unes boniques roses vermelles a sobre de l'entrecella.

¿Què se'n pot fer?, es preguntaria el Lenin de veritat. Dues propostes. Primera: que els okupes regalin el bust a Mariano Rajoy. A un tipus eclèctic --capaç d'injuriar ara el túnel de l'AVE al costat de la Sagrada Família que ell mateix va aprovar com a vicepresident del Govern el 2002-- no se li hauria d'indigestar un bust gegant de Lenin que presidís la sala d'estar del seu domicili madrileny. Segona: si un dia el temple que ja no és de Gaudí cau --sigui pel seu propi pes o pel maleït túnel--, portar el bust a les ruïnes. No quedaria malament al costat dels bibelots esculpits per Josep Maria Subirachs a la façana de la Passió.