dilluns, 7 de gener del 2008

TERRORISMO DE ESTADO

BILBAO (Reuters)


- Uno de los presuntos miembros de ETA detenidos el domingo en la localidad guipuzcoana de Arrasate ha sido ingresado en la Unidad de Cuidados Intensivos del Hospital Donostia de San Sebastián, informó el lunes el Servicio Vasco de Salud.


Estas fuentes no precisaron la causa del ingreso de Igor Portu, alegando que el caso está bajo secreto sumarial.


Según la emisora de radio Info7, que cita fuentes de la izquierda 'abertzale', el joven tiene "fractura del arco costal posterior de la novena costilla izquierda" y "rotura pulmonar".


Estas mismas fuentes de la izquierda 'abertzale' señalan que el parte médico recoge que Portu tiene "hematomas en tórax anterior y posterior y en la columna vertebral" a causa de "golpes con puños y patadas en cara, tórax, abdomen y extremidades inferiores".


Portu fue detenido el domingo junto a Martin Sarasola, también presunto miembro "legal" (no fichado) de ETA, en un control de los Grupos de Acción Rural de la Guardia Civil, según informan diversos medios.


Ambos iban armados y fueron trasladados a sus domicilios de la localidad navarra de Lesaka para su registro, añadieron los medios.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

INFORME MÈDIC DE L'HOSPITAL DONOSTIA

Un dels presumptes etarres detinguts ahir, a l'uci amb una costella trencada i perforació pulmonar
• Fonts oficials asseguren que les lesions es van produir quan l'activista es va resistir a l'arrest

AGÈNCIES
BILBAO

El presumpte membre d'ETA Igor Portu Juanena, detingut ahir a Arrasate (Guipúscoa) amb un altre suposat activista de la banda armada, Martín Sarasola, està ingressat a l'uci de l'Hospital Donostia amb una costella trencada i perforació pulmonar, segons el comunicat mèdic del centre facilitat pel moviment d'ajuda als presos Askatasuna.

Fonts oficials han informat que les lesions es van produir durant l'arrest de l'activista, en què els agents el van haver de reduir perquè hi va oposar una gran resistència. Les mateixes fonts han explicat que, després de la seva detenció, Portu va ser portat als calabossos i allà va continuar fins que de matinada va ser conduït al seu domicili a Lesaka (Navarra) perquè estigués present en el registre que va efectuar la Guàrdia Civil.

Les fonts esmentades han indicat que els registres s'han endarrerit fins a la matinada a causa dels incidents que es van registrar durant la tarda a la localitat navarresa. Així mateix han assegurat que Portu va col·laborar i va participar amb la Guàrdia Civil en el registre de la seva vivenda sense mostrar oposició i sense queixar-se en cap moment per cap tipus de lesió.

Reconeixement del forense

Segons han informat fonts jurídiques, en el moment de la detenció la Guàrdia Civil va comunicar al jutge de guàrdia de l'Audiència Nacional, Juan del Olmo, que havien hagut d'utilitzar la força per reduir un dels detinguts, per la qual cosa el magistrat va delegar en un jutjat de guàrdia de Sant Sebastià perquè els dos arrestats fossin examinats per un forense. Va ser en aquest reconeixement quan el metge forense es va adonar que Portu Juanena tenia una lesió al costat i en va determinar l'ingrés a l'hospital, on continua en observació.

Les fonts han precisat que l'altre detingut, Martín Sarasola, que també va ser examinat pel metge forense, no té cap tipus de lesió i no va mostrar cap resistència durant l'arrest, i han afegit que ja ha estat traslladat a Madrid. El termini perquè se li prengui declaració es complirà dijous que ve, excepte que es prorrogui fins a les 72 hores, per la qual cosa el jutge Fernando Grande-Marlaska, en substitució de Juan Del Olmo, interrogaria Sarasola.

Portu, presumpte membre "legal" (no fitxat per la policia), va ser arrestat ahir a Arrasate juntament amb Martín Sarasola durant un dispositiu de control establert pels Grups d'Acció Rural de la Guàrdia Civil (GAR). En el moment de la seva detenció tots dos portaven dos revòlvers, embolicats en paper plàstic tipus cel·lofana, que segons sembla els havien estat subministrats "recentment".

Anònim ha dit...

REACCIÓ DE L'ESQUERRA 'ABERTZALE'

Batasuna qualifica de "gravíssima notícia" l'ingrés d'Igor Portu a l'hospital

EFE
BILBAO

El dirigent de Batasuna Karmelo Landa ha qualificat de "gravíssima notícia" l'ingrés a l'Hospital Donostia de Sant Sebastià del presumpte etarra detingut ahir Igor Portu Juanena "després de passar per les mans de la Guàrdia Civil".

En una roda de premsa celebrada a Bilbao, Landa ha afirmant que "el jove" arrestat ahir a Arrasate (Guipúscoa), té "ferides greus: té trencades dues costelles i sembla que també una perforació pulmonar".

El dirigent de la formació il·legal ha subratllat que aquest ingrés hospitalari té lloc després d'un "gravíssim antecedent de Gorka Lupiañez", presumpte membre d'ETA detingut el 6 de desembre a Biscaia que va denunciar haver estat torturat per la Guàrdia Civil.

Landa ha fet una "gravíssima i horrorosa denúncia" dels suposats maltractaments a aquests dos presumptes etarres.

Anònim ha dit...

Madrid, 8 ene (EFE).

- IU-ICV y el PNV pedirán que el ministro del Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, comparezca en el Congreso de los Diputados para "despejar toda duda" sobre los detalles de la detención de los presuntos etarras Igor Portu y Martín Sarasola.

Así lo ha anunciado el portavoz de IU-ICV, Gaspar Llamazares, en una rueda de prensa, en la que ha considerado que las explicaciones dadas ayer por Rubalcaba son "oportunas" pero "insuficientes".

El ministro del Interior subrayó que las lesiones que sufren los dos presuntos etarras son fruto del uso de la fuerza reglamentaria que la Guardia Civil, que cumplió "escrupulosamente" la legislación, tuvo que emplear para reducirlos.

A consecuencia de las heridas que Igor Portu sufrió durante su arresto -según indicaron fuentes oficiales-, permanece desde ayer ingresado en un hospital de San Sebastián con una costilla rota, derrame pleural y numerosas contusiones.

Para Llamazares, existen aspectos desde la detención hasta el ingreso hospitalario de Portu que merecen ser investigados y sobre los que no puede quedar "ninguna sombra de duda", porque si no serán utilizados por los "adversarios de la democracia" y la "libertad".

Llamazares ha insistido en que Rubalcaba debe comparecer con todos los datos en el Congreso y ha confiado en que la investigación "resplandezca" para dar mayor fortaleza al Estado de Derecho y a la lucha democrática contra al terrorismo.

Según ha explicado Llamazares, esta petición, que todavía no está registrada en la Cámara Baja, será presentada esta tarde o el jueves.